Heb jij ook last van inpakstress? Totaal geen inpaktalent? En ben je elke keer weer geïrriteerd als je je koffer niet dicht krijgt? In dit artikel geef ik 8 tips om te zorgen dat je relaxt op vakantie kunt!

1: maak een checklist
Wat ik zelf altijd heel handig vind, is het maken van een checklist met alle spullen erop die ik mee wil nemen. Of ik nu op reis ga met een koffer of een backpack, een checklist is het eerste wat ik maak zo’n 4 weken voor vertrek. Dit doe ik vroeg zodat ik nog alle tijd heb om de benodigde spullen te kunnen kopen. Had ik al verteld dat ik stiekem een beetje een control freak ben? Ik verdeel de lijst namelijk ook nog eens in verschillende categorieën zoals: kleding, apparatuur, medicijnen en toilettas. Super handig om een goed overzicht te krijgen.

2: leg je spullen van tevoren klaar
Voordat ik mijn spullen ga inpakken, vind ik het persoonlijk erg handig om eerst alle spullen klaar te leggen op mijn bed. Zo heb ik een goed overzicht en kan ik nog een keer controleren of ik alles heb gepakt van mijn checklist. Daar is die control freak weer!

DSC_0508
Voordat ik ga inpakken, leg ik eerst al mijn spullen klaar op bed. Wees maar niet bang, de kat bleef thuis!

3: besteed extra aandacht aan je toilettas
Een toilettas bestaat voornamelijk uit flesjes met vloeistoffen. Denk aan shampoo, deodorant, lenzenvloeistof etc. Zorg er altijd voor dat deze flesjes goed verpakt zitten in je toilettas in sluitbare (plastic) zakjes. Het is even een klus om alles goed te verpakken, maar liever wat extra tijd besteden aan het verpakken dan aankomen op je bestemming met een doorweekte koffer of backpack. Trust me, dat is echt geen pretje.

4: verdeel je spullen over zakken
Wat ik zelf erg handig vind, is de inhoud verdelen over verschillende zakken. Zo verdeel ik bijvoorbeeld mijn broeken, shirts, ondergoed en sokken over verschillende zakken.  Je koffer of backpack blijft op deze manier gordend en zo kun je alles in één keer vinden. Heb je geen ruimte voor een aparte zak met sokken? Stop dan gewoon je sokken in je schoenen die je meeneemt. Zo wordt ieder plekje benut. Just a little tip!

5: houd je bagage licht
Naast je sokken in je schoenen stoppen, kun je ook door middel van andere trucjes je koffer of backpack zo licht mogelijk laten wegen.  Trek bijvoorbeeld je zwaarste schoenen en één van je dikste vesten aan als je vertrekt. Kijk ook goed naar wat je daadwerkelijk nodig hebt. Het is altijd heel verleidelijk om iets meer mee te nemen dan je eigenlijk nodig hebt. Een andere tip als je samen met vrienden, familie of een ander gezin reist, is om af te spreken dat de één bijvoorbeeld een fles shampoo meeneemt en de ander een fles douchegel. Zo loop je zelf niet met twee flessen te zeulen. Als je maar kort op vakantie gaat, hoef je bijvoorbeeld ook geen grote verpakkingen met shampoo mee te nemen. Dan kun je natuurlijk ook miniflesjes kopen.

6: rol je kleding op
Ik ben er zelf niet heel erg fan van, maar toch doen best veel mensen dit.  Je bespaart namelijk een hoop ruimte als je je kleding oprolt in plaats van opvouwt. Daarnaast komen je outfits ook geheel ongekreukt uit je koffer of backpack. Ik heb het zelf ook een keer geprobeerd toen ik ging backpacken door Australië, maar op de tweede dag heb ik de inhoud van mijn backpack weer helemaal omgegooid. Ik houd denk ik toch iets meer van een geordende koffer en backpack.

7: neem een waszak mee
Wat ik altijd standaard meeneem op reis, is een waszak. Zo houd je je schone kleding gescheiden van je vuile kleding. Nu zijn er hele leuke waszakken te koop, maar een gewone plastic tas kan natuurlijk ook prima als waszak.

8: weeg je bagage voor vertrek
Voor vertrek is het is altijd slim om je koffer of backpack even te wegen. Ik zorg er altijd voor dat ik nog wat ruimte over heb. Vaak vind ik het leuk om tijdens mijn reizen nog wat dingen te kopen zoals een standaard ‘I love NY’ trui of een grote mok van de Starbucks. Houd hier dus rekening mee als je net zoals ik ook thuis komt met een berg souvenirs.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben!

Signature
Sharona is gastblogger bij Tjingo. In haar vrije tijd reist ze heel de wereld over en deelt ze haar passie voor reizen, schrijven en fotografie op haar reisblog There She Goes