Voorplaatje voorjaarsvakantie resizedKou, regen en sneeuw. Februari is in Nederland een vrij kille maand als het op het weer aankomt. De perfecte maand dus om Nederland te ontvluchten en de zon op te zoeken zou je zeggen. Tjingo deed onderzoek naar waar Nederlandse gezinnen hun voorjaarsvakantie vieren. Uit dit onderzoek is gebleken dat het vakantiegedrag van Nederlandse gezinnen tijdens de voorjaarsvakantie ten opzichte van voorgaande jaren verschillende veranderingen kent. Zo is er een daling te zien in het aantal gezinnen die hun voorjaarsvakantie op een zonnige bestemming viert, in 2013 was deze daling ten opzichte van 2012 33%. Ten opzichte van 2013 wordt er ook weer een daling verwacht, echter wel een kleinere daling, maar nog steeds een daling van 20%. Hierbij is uitgegaan van een gemiddelde van het percentage last minutes ten op zichte van de eerder gemaakte boekingen van 2012 en 2013. In 2012 werd bijna 36,8% van de reizen last minute geboekt, in 2013 steeg dit percentage naar 53,8%. Het percentage last minutes zou dit jaar ook nog weleens hoger kunnen uitvallen vanwege de zachte winter. Vorig jaar hadden we al wat sneeuw te verduren gehad en lag er momenteel een pak sneeuw met temperaturen ver onder de min 10 graden. Met de huidige temperaturen in de dubbele cijfers boven nul is dat een totaal andere situatie.

Grafiek Voorjaarsvakantie 1

Turkije minder populair
In 2012 boekte 28% van de Nederlandse gezinnen die een voorjaarsvakantie boekten een vakantie naar Turkije. In 2013 en 2014 daalden deze percentages naar 10% en 12%. Een voorjaarsvakantie naar Turkije betekende in alle gevallen een reis naar de Turkse Rivièra.

Egypte en Spanje nu populairst
Dit jaar en de afgelopen 2 jaar is Egypte onverminderd de populairste voorjaarsvakantiebestemming voor de winterzon rondom de Middellandse Zee. Rond de 45% van de Nederlandse gezinnen die een voorjaarsvakantie boekten kozen Egypte als zonbestemming. Hurghada is de afgelopen jaren de meest geboekte plaats in Egypte voor Nederlandse gezinnen tijdens de voorjaarsvakantie. Spanje is echter hard op weg om Egypte te evenaren of wellicht in te halen. Waar in 2012 nog 28% van de mensen naar Spanje ging tijdens de voorjaarsvakantie, is dat voor dit jaar naar verwachting 44%. Kijkend naar Spanje valt te zeggen dat de Canarische eilanden veruit de populairste Spaanse regio is voor Nederlandse gezinnen, hierbij zijn Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife en Fuerteventura vrijwel even populair.

Grafiek Voorjaarsvakantie 2

Wintersport meer in trek
De opvallendste trend is wel te bespeuren in het aantal Nederlandse gezinnen die een wintersportvakantie boekten voor de voorjaarsvakantie. In 2012 en 2013 was het aantal zonaanbidders die de voorjaarsvakantie vierden door de winterzon op te zoeken ongeveer gelijk aan het aantal wintersporters. Dit jaar is de verwachting dat het dubbele aantal mensen op wintersport gaat ten opzichte van de Nederlandse gezinnen die de winterzon bezoeken. Oostenrijk is veruit het populairste wintersport land tijdens de voorjaarsvakantie, in 2012 en 2013 was Oostenrijk goed voor 75% van de wintersportreizen. Voor 2014 wordt weer een zelfde percentage verwacht.