Kerst vakantieWaar voorgaande jaren vele Nederlanders de kerstdagen op een zonnige of wintersport bestemming doorbrachten blijven Nederlanders dit jaar meer thuis. Tjingo deed onderzoek naar waar Nederlanders dit jaar kerstdagen zullen doorbrengen. Uit dit onderzoek is gebleken dat het vakantiegedrag van Nederlanders tijdens de kerst gedurende de jaren sterk is veranderd.Hierbij gaat het onder andere om het aantal Nederlanders dat met kerst thuisblijft. Ten opzichte van 2012 zijn er dit jaar 16,7% minder Nederlanders die op vakantie zijn tijdens de kerstdagen. Ten opzichte van 2010 is dit zelfs een daling van bijna 36%.

Nederlanders kiezen voor andere bestemmingen
Voor de mensen die weggaan, is ook de keuze van de bestemming veranderd. Waar Kerstmis 2012 nog 38,3% van de Nederlandse vakantiegangers in een Egyptisch resort verbleef, doet dit jaar nog slechts 17% van de Nederlandse vakantiegangers dat. Een duidelijke verklaring hiervoor is de onrustige situatie in Egypte en het negatieve reisadvies voor sommige delen van Egypte. De verre reizen worden ingewisseld voor iets minder verre reizen. Caribische bestemmingen als Mexico, Dominicaanse Republiek en de Nederlandse Antillen en Aziatische bestemmingen zijn minder in trek. Van de kerstvakantiegangers in 2010 koos ruim 7% nog voor zo’n bestemming, in 2013 is dit nog slechts 1%. Landen als de Verenigde Arabische Emiraten, Kaapverdië en voornamelijk Gambia nemen dit marktaandeel over. 13% koos in 2013 voor een van deze bestemmingen tegenover 0% in 2010.
kerstvakantie grafiek

Spanje meest populair
Spanje blijft onverminderd de meeste populaire kerstbestemming. De afgelopen 4 jaar is dit altijd zo met uitzondering van 2012, toen Egypte de meest populaire bestemming was. Spanje profiteert daardoor van het negatieve sentiment in en over Egypte. Ook Kerstmis 2013 kiest bijna 25% van de Nederlandse vakantiegangers voor een Kerst aan de Spaanse stranden.In Spanje wordt voornamelijk gekozen voor de Canarische Eilanden. 88,6% van de kerstboekingen naar Spanje gaat naar de Canarische Eilanden.

Wintersport weer iets meer in trek
Kerst 2010 was bijna 25% van de Nederlandse kerstvakantiegangers op wintersport tijdens de kerst. In 2011 en 2012 daalden deze percentages respectievelijk naar 17% en 13%. In 2013 is dit aantal weer gestegen naar 19%.