Porto: 5 reistips

Vorige zomer ben ik zelf een week op vakantie geweest in Porto. Deze stad is misschien niet zo bekend als Lissabon, maar heeft wel erg veel te bieden. Ik heb vijf tips voor je op een rijtje gezet.

100_36071.   Het oude centrum

De Ribeira is het oude centrum van Porto, wat al sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Kenmerkend zijn de steile nauwe straatjes, kleurrijke huizen en de vele restaurantjes. Tip voor een restaurant is Chez Lapin (Rua dos Canastreiros, 40-42), met een prachtig uitzicht over de rivier de Douro.

100_36552.   Port proeven

Een bezoek aan Porto is natuurlijk niet volledig zonder het proeven van port. Alle porthuizen bevinden zich aan de andere kant van de brug,  bij Vila Nova de Gaia. Ik heb een tour gedaan bij het porthuis Sandeman. Dit houdt in dat je in drie porthuizen (Sandeman, Offley & Ferreira) een rondleiding krijgt in de kelder en natuurlijk mag proeven! Een must in Porto!

100_36673.   De stranden

Even genoeg van de stad en toe aan een dagje strand? Een aanrader zijn de prachtige zandstranden van Matosinhos. Stap in de rechtstreekse metro (circa 40 minuten, lijn A) en bekijk hier de vele surfers. Een andere aanrader is Foz, in Porto zelf. Rotsachtige stranden, veel strandtenten, bars, restaurants en een prachtig stadspark nabij. Foz bereik je door het nemen van bus 1 vanuit het stadscentrum (naast het São Bento stadion) of bus 21/24 vanaf Casa da Musica.

SAM_2460-0014.   Het uitgaansleven

Begin de avond met een drankje in stijl in de Zenith Lounge op de 15e verdieping va het HF Ipanema Park (Rua de Serralves 124). Voor een avond dansen tussen de locals ga je naar de Havana Club Prestige in Porto. Let wel op, de club gaat niet open voor 01:00 en de Portugezen gaan tot de vroege uurtjes door (Rua da Alegria 611).

6a00d8341c003a53ef0105362e6384970b-400wi5.   Insider tip: de Harry Potter bibliotheek

Een van de mooiste boekwinkels ter wereld is Livraria Lello (Rua das Carmelitas 144). Deze boekenwinkel was een belangrijke inspiratie voor J.K. Rowling en haar Harry Potter boeken. J.K. Rowling woonde in Porto een paar jaar voordat ze Harry Potter schreef.  Helaas mag je binnen geen foto’s maken, maar een indruk van deze magische boekenwinkel is al echt de moeite waard.