GriekenlandWij van Tjingo deden onderzoek naar de populariteit van de Griekse en Spaanse eilanden. Ook de Spaanse costa’s werden onder de loep genomen. Ondanks de crisis in Nederland, Griekenland én Spanje kiezen de Nederlandse vakantiegangers toch weer voor een vakantie naar een van deze zonbestemmingen. In dit artikel laten we zien welke bestemmingen de place to be zijn en welke eigenlijk niet meer kunnen…

Populaire Spaanse costa’s
Spanje is altijd al een populaire bestemming geweest onder de Nederlanders. In 2011 had Spanje, net als vele andere landen, een kleine dip, maar in 2012 klom het land omhoog en werden de costa’s weer als geliefde vakantiebestemmingen gezien.

De Costa del Sol, met bekende plaatsen als Torremolinos, Marbella en Torre de Mar, is met 42% veruit de populairste kustregio van Spanje. Dit kustgebied maakte tevens de grootste groei door. Ook de Costa Dorada met haar lange, brede stranden aan de oostkust van Spanje is behoorlijk in trek bij de Nederlandse toerist. Denk hierbij vooral aan plaatsen als Barcelona, Salou en La Pineda. Ook de Costa Brava met plaatsen als Blanes, Lloret de Mar en Tossa de Mar nam in populariteit toe.

Spaanse costa's

De populairste Spaanse eilanden
De Spaanse eilanden zijn tegenwoordig populairder dan de Spaanse costa’s. Gran Canaria was in 2012 het meest geliefde eiland. Met name partyeiland Ibiza is flink in opkomst. Ook Tenerife is nog steeds een populaire bestemming en behoort samen met Gran Canaria en Mallorca tot de top 3 best gewaardeerde Spaanse eilanden.

Welke Spaanse bestemmingen zijn minder gewild?
Waar de meeste kustbestemmingen populairder worden, neemt de Costa Blanca (bekend van o.a. Benidorm) in populariteit af. Ook de interesse in het Spaanse eiland Fuertaventura neemt door de jaren heen af. Verder wordt ook het Canarische Eiland La Palma steeds minder aantrekkelijk gevonden en dalen de boekingen daar met maar liefst 49% ten opzichte van 2009.

Waar u moet zijn in Griekenland
De Griekse eilanden zijn flink getroffen door de lokale crisis, maar lijken weer in de lift te zitten. De boekingen naar het populaire Kreta zijn in 2012 weer toegenomen. Ook het eiland Kos is geliefd onder toeristen en is ten opzichte van 2011 met 63% gestegen. In 2012 nam ook de populariteit van het eiland Rhodos weer toe. Samos en Corfu lijken daarentegen definitief uit de gratie bij de Nederlandse toerist. Op deze eilanden is nog weinig herstel te zien.

Griekse eilanden

De verwachtingen voor 2013
Uit de trends voor 2013 kan worden geconcludeerd dat vroegboekers voornamelijk weer naar de Costa del Sol boeken. Ook de Costa del Maresme met plaatsen als Calella, Malgrat de Mar en Pineda de Mar neemt in populariteit toe. De Costa Brava wordt waarschijnlijk, zoals gebruikelijk voor deze kustregio, weer door de laatboekers geboekt. De eerste cijfers voor de Spaanse en Griekse eilanden van 2013 laten sterke overeenkomsten zien met de boekingen van het afgelopen jaar.