Hara Sghira Er RhiadVan de woestijn tot de zee – de natuurlijke diversiteit van Tunesië kent geen grenzen. Deze populaire vakantiebestemming beschikt over een betoverend mooie natuur, fascinerende geschiedenis en een warme gastvrijheid. Om uw vakantie in Tunesië ontspannen door te brengen, heb ik voor u de belangrijkste informatie en tips samengesteld.

1. Reisdocumenten
Voor uw vakantie naar Tunesië dient u in het bezit te zijn van een geldig reisdocument. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt vast dat u bij aankomst in Tunesië in het bezit moet zijn van een Nederlands paspoort. Kinderen moeten beschikken over een eigen reisdocument, aangezien het niet langer is toegestaan om kinderen in het paspoort van de ouders bij te laten schrijven.
Toeristen in Tunesië wordt geadviseerd om extra waakzaam te zijn, eventuele demonstraties en samenscholingen te mijden en op de hoogte te blijven van het lokale nieuwe en actualiteiten. Het is raadzaam om niet meer in de avonduren te reizen. Voor meer informatie kunt u terecht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

2. Medische opmerkingen
Lézard RougeVoor uw vakantie naar Tunesië zijn geen specifieke vaccinaties of medische voorzorgsmaatregelen nodig. Maag- en darminfecties behoren tot de meest voorkomende ziekten tijdens een verblijf in Tunesië. Tip: Wen langzaam aan de exotische gerechten en vermeid het drinken van kraanwater. Probeer vliegen zoveel mogelijk uit de buurt te houden van uw eten!

3. Valuta/ wisselkoers
Tunesische Dinar: 1 € = 2,04 TND (op 28-03-2013)

4. Tijdsverschil
In onze zomertijd is het in Tunesië 1 uur vroeger. In onze wintertijd is er geen tijdsverschil.

5. Taal
De officiële taal in Tunesië is het Arabisch. Daarnaast wordt er ook Frans gesproken.

6. Transport
Auto
SaharaHet Tunesische wegennet verkeert in het algemeen in goede staat. De grote steden zijn met elkaar verbonden in een goed ontwikkeld transportnetwerk. De verkeersborden zijn in Tunesië tweetalig. U huurt een auto in Tunesië vanaf €43,00 per dag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u om uw reis door het land te plannen, zodat u voor het donker uw bestemming heeft bereikt. In het zuiden en zuidoosten van het land hebben de Tunesische autoriteiten verschillende gebieden gesloten. U kunt deze gebieden alleen bereiken als u daarvoor van te voren toestemming heeft gekregen.

Bus
Een ritje met de bus is in Tunesië zeer gunstig en is een gemakkelijk vervoersmiddel om het land te verkennen. Zelfs de kleinste plaatsen zijn met een buslijn verbonden. Betalen doet u in de bus. Tip: bushaltes zijn vaak niet duidelijk aangegeven. U kunt de bus gewoon met een handgebaar aanhouden.

Trein
Het spoorwegnet in Tunesië is goed ontwikkeld en verbindt het noorden met het zuiden van het land. In de steden kunt u de metro pakken. Deze brengen u naar de voorsteden en zijn een goed alternatief voor de bus of een ritje met de taxi.

Taxi
Een gemeenschappelijk vervoersbeleid zijn de “Louages”. Dit zijn taxi’s voor maximaal vijf personen. Tevens is er een bagageruimte aanwezig. De taxi’s gaan in een bepaalde richting en wachten meestal totdat alle passagiersplaatsen in de taxi bezet zijn. Normale taxi’s rijden met een taximeter, maar het is ook mogelijk om in de prijs te onderhandelen. Onder goede omstandigheden en een goede lokale kennis kan de prijs meevallen en lager zijn dan de prijs op de meter.

7. Openingstijden
De openingstijden van winkels en markten verschillen per locatie. De meeste winkels zijn halverwege de dag gesloten voor een lunch, maar gaan dan in de namiddag weer open. De traditionele markten, ook wel “souks “ genoemd, zijn tot in de avond geopend. Postkantoren zijn in de zomermaanden meestal van 08.00 uur tot 13.00 uur geopend.

8. Fooien
In Tunesië is het gebruikelijk om restaurantmedewerkers of taxichauffeurs een fooi te geven van ongeveer 10%. Hotelpersoneel kunt u, afhankelijk van de tevredenheid, zo’n vijf tot vijftien euro geven. Let op: Fooi dient te worden betaald in Tunesische dinars.

9. Feestdagen
01-01: Nieuwjaarsdag
20-03: Onafhankelijkheidsdag
21-03: Feest van de jeugd
09-04: Dag van de martelaren
01-05: Dag van de arbeid
25-05: Dag van de Republiek
13-08: Dag van de vrouw

Naast deze feestdagen kent Tunesië ook nog een aantal Islamitische feestdagen.

10. Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Tunis- Tunesië
6-8 rue Meycen
1082 Cité Mahrajène
Tunis
Tunesië
Tel.: +216 71 155 300
Fax: +216 71 155 335
Openingstijden: Maandag t/m donderdag van 07.30-16.30 uur en op vrijdag van 08.00-14.00 uur.

11. Overige informatie
DjerbaDe meerderheid van de bevolking in Tunesië is moslim. Bij het kiezen van kleding is het van belang dat u de huid zoveel mogelijk bedekt. Vooral vrouwen moeten zich niet al te onthullend kleden. Nudisme is in dit land absoluut een taboe!

In Arabische landen speelt afdingen een belangrijke rol in de aankoop. De regel is ongeveer een derde tot de helft van de vraagprijs. Pas op met het fotograferen van mensen en vraag altijd van tevoren om toestemming. Uit respect is het netjes om tijdens de Ramadan niet in het openbaar te eten, te drinken of te roken. Dit geldt echter niet in hotelcomplexen of toeristische attracties.

De bovenstaande informatie biedt geen garantie.

kijk voor de leukste culturele uitstapjes op de blog van Stop and Stare.