Turkse RivièraPrachtige stranden en afgelegen baaien…De Turkse Rivièra is één van de meest populaire bestemmingen van de Nederlandse toeristen. Met het oog op het genieten van een ontspannen vakantie hebben we voor u de belangrijkste informatie en tips op een rijtje gezet.

1. Reisdocumenten
Voor Turkije is een geldig reisdocument vereist. U kunt zowel met uw paspoort als identiteitskaart naar Turkije afreizen. Sinds 26 juni 2012 hebben kinderen van alle leeftijden een eigen reisdocument nodig indien ze naar het buitenland reizen. Het is niet meer mogelijk om het kind in het paspoort van de ouders bij te schrijven.

Kursunlu Waterval2. Medische opmerkingen
Voor een reis naar Turkije zijn geen bijzondere vaccinaties nodig. Veel toeristen reizen naar dit gebied zonder zich te vaccineren. Toch is het ook in Turkije mogelijk om infectieziekten als hepatitis A en reizigersdiarree op te lopen. Tip: Wen langzaam aan de Turkse gerechten en vermeid kraanwater. Wij raden u aan u te laten adviseren door een huisarts.

3. Valuta/ Wisselkoers
In Turkije heeft men de Turkse Lira. €1,00 = +/- 2,37 YTL (25 januari 2013)
Overigens is het in de meeste toeristengebieden mogelijk om met de Euro te betalen. Wanneer u wisselgeld in Lira’s terugkrijgt, wordt hierbij niet in uw voordeel gerekend. Waar u op moet letten, is dat het niet in alle winkels mogelijk is om te betalen met een bankpas. Wel kunt u op veel plaatsen geld opnemen bij een bank.

4. Taal
De officiële taal in Turkije is Turks

5. Tijdverschil
In Turkije is het één uur later dan in Nederland

6. Transport
Auto
Het wegennet is zeer goed ontwikkeld. U kunt bij uw hotel of bij lokale verkopers een auto huren. Een liter super benzine kost ongeveer € 1,80.

Bus
GündogduHet goedkoopste vervoermiddel voor de korte en middellange afstanden is de dolmus. De dolmus is een soort taxibusje. De tarieven zijn afhankelijk van de afstand en variëren tussen de €1,50 en €3,50. Op commando of gebaar stopt de dolmus voor u. Ook voor het afleggen van grote afstanden is Turkije geschikt. Het reizen is zeer aangenaam, want bussen zijn voorzien van airconditioning en zien er modern en schoon uit. Het netwerk is zeer goed ontwikkeld en ook de ticketprijs is betaalbaar.

Taxi
De Turkse taxiprijzen zijn volgens de website turkijevakantieland.nl tussen de €3,00 en €5,00. Deze prijzen gelden voor een reis van enkele kilometers. ’s Nachts is het tarief gewoonlijk 50% hoger.

7. Openingstijden
Banken en postkantoren zijn geopend van 08.30-12.00 uur en van 13.30-17.30 uur. Afhankelijk van de grootte van de plaats zijn deze gebouwen eventueel langer geopend. Markten hebben verschillende openingstijden en de vele bazaars zijn tot laat in de nacht geopend.

8. Nederlandse restaurants aan de Turkse kust
Bistro Floyd
Voor Hollandse gezelligheid kunt u in Alanya naar Bistro Floyd. Een oud Turks huis met een groot terras en tuin gelegen in een gezellige straat middenin het centrum. U kunt hier terecht voor bijvoorbeeld een malse biefstuk met gebakken champignons en aardappels, frikadel- en kroketschotels, pannenkoeken, shoarma en lekkere schnitzels. Ook kunt u kiezen uit zeven verschillende drie gangen menu’s. De kosten voor een menu bedragen 35 Turkse Lira. Bistro Floyd serveert ook typisch Turkse gerechten. Naast een hapje eten kan er ook Nederlandse televisie worden gekeken en is het mogelijk om een actuele Nederlandse krant te lezen.

Wiellies Eetcafé
Voor een puntzak friet met frikadel of kroket moet u bij Wiellies Eetcafé in Side zijn. Voor slechts 10 Turkse Lira geniet u van een echte Hollandse snack.

OZ party café
Zowel in Antalya als in Lara zit OZ party café. Overdag geniet u hier met een heerlijk achtergrond muziekje van heerlijke Hollandse hapjes. Blijf vooral in dit café hangen, want het is er tot in de late uurtjes feest.

Restaurant Jan de Wit
In Marmaris bent u op het juiste adres bij Jan de Wit. Het restaurant bevindt zich op een van de mooiste stukken van de boulevard en is slechts op 5 minuten loopafstand van de Bar street met uitzicht op de luxe schepen. Het Nederlands sprekend personeel staat hier altijd voor u klaar!

9. Het geven van fooi
In Turkije is het vrijwel gebruikelijk om fooi te geven. In de toeristische gebieden wordt in restaurants meestal automatisch al 10 tot 15% fooi gerekend. Mocht u de service erg goed vinden dan kunt u de bediening altijd zelf nog iets geven. Zo weet u dat het geld bij de juiste persoon terecht komt. Gaat u vrij goedkoop uit eten dan kunt u volstaan met enkele Lira’s. Voor een ritje met de taxi is het gebruikelijk om de fooi af te ronden op een hele Lira. Gaat u met de Dolmus dan hoeft u geen fooi te geven, want dit is niet gebruikelijk. Uiteraard kunt u altijd fooi geven als u dat wilt.

Side10. Prijs-kwaliteitverhouding
Tjingo deed onderzoek naar de prijs-kwaliteitverhouding van Turkije. Zowel het land zelf als de Turkse accommodaties scoorden hoog met beiden een percentage van 65,4%. Het prijsniveau ligt over het algemeen iets lager dan in Nederland. Het is normaal dat u in winkels en bazaars flink afdingt als er geen prijzen op de artikelen staan.

11. Algemene informatie
Hoffelijkheid en gastvrijheid staat in Turkije op de eerste plaats. Dit wordt ook van u, als toerist, verwacht en moet u ook respecteren. De meerderheid van de bevolking is moslim. U kunt religieuze locaties bezoeken, maar dan wel met bedekte kleding. Kijk verder uit als u gaat winkelen in de bazaars. Hier kunt u talloze namaakproducten kopen, maar deze producten zijn in Nederland slechts in beperkte mate toegestaan.

Heeft u nog tips of bepaalde punten waar toeristen op kunnen letten? Deel deze dan door hieronder een reactie te plaatsen.